KULINARNE TRADYCJE KRESOWE
23 października 2024 r. w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej odbył się konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z województwa podkarpackiego pn. „Kuchnia kresowa – kuchnia historyczna”, będący pokłosiem warsztatów kulinarnych „Kresowe Jadło” KULINARNE TRADYCJE KRESOWE, które odbyły się w tym samym miejscu 11 października br., a które poprowadzili edukatorzy i rekonstruktorzy kulinarni z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie: Joanna Jaroć, Adrian Ordakowski, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński. Muzeum Pałac Króla Jana III w Wilanowie od 10 lat z wieloma sukcesami realizuje autorski i unikatowy w skali Europy program pn. „Ogród-Kuchnia-Stół”, którego zadaniem jest odtwarzanie i upowszechnianie wiedzy o dawnej kuchni historycznej, a także związanych z nią obyczajów i tradycji. Działania edukacyjne i badawcze opierają na opracowanych przez zespół pracowników muzeum oraz historyków (prof. J. Dumanowskiego z UMK w Toruniu) źródeł – dawnych receptur – wydanych w serii książek Monumenta Poloniae Culinaria. Są prawdopodobnie jedyną instytucją muzealną, która z powodzeniem realizuje i rozwija tak złożony, autorski program badawczo-edukacyjny.
Podczas warsztatów przygotowano potrawy pochodzące z publikacji pt.
Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca
Danie główne:
„Ptaki z gruszkami albo jabłkami” w skład którego wchodziła „Musztarda”, „Ćwikła druga”, „Grzybki”, „Rzepa w śmietanie”
Deser:
na który składała się „Arcykasza”, „Kasza z fig i śliwek”, „Kłobuczki na szpilkach, tak czyń”
Organizatorami zarówno warsztatów, jak i Konkursu dla szkół gastronomicznych było Centrum Kulturalne w Przemyślu wspólnie z Gminą Lubaczów i Województwem Podkarpackim. Przedsięwzięcia odbyły się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2024
i zostały dofinansowane z budżetu województwa podkarpackiego.
Wiedzę – zarówno teoretyczną, jak i praktyczną, którą uczniowie nabyli podczas warsztatów, doskonale wykorzystali w konkursie. W tym roku współzawodniczyli
w przygotowaniu potrawy konkursowej którą były „Ptaki z gruszkami i jabłkami”. Niektórzy postanowili danie to odtworzyć w niemal niezmienionej formie w stosunku do tego, czego uczyli się pod okiem mistrzów, natomiast inni przygotowywali własne interpretacje tej potrawy, a warsztatową wiedzę potraktowali jako inspirację, sprawiając, że każdy z sześciu kolorowych talerzy przedstawionych jury, miał swój unikatowy, autorski wygląd, kompozycję
i oczywiście smak.
W konkursie zmierzyły się ze sobą następujące szkoły:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach,
- Zespół Szkół Zawodowych im. Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku,
- Zespół Szkół Wincentego Witosa w Zarzeczu,
- Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku,
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju,
- Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej k. Łańcuta.
i edukatorzy kulinarni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W tym roku dzień zmagań konkursowych był urozmaicony, bowiem dodatkowo podczas obrad jury, uczniowie wraz ze swoimi nauczycielami mogli wysłuchać ciekawej prezentacji wygłoszonej przez przedstawiciela Stowarzyszenia Polska Ekologia: Krzysztofa Zielińskiego pod tytułem „Produkty mleczne na szlakach kulinarnych”, dotyczącą historii i walorów prozdrowotnych mleka i jego produktów pochodnych. Prezentacji towarzyszyła degustacja potraw i przekąsek, których przygotowanie bazowało właśnie na mlecznych produktach.
Zapraszamy do zapoznania się z protokołem jury, wynikami oraz zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia. Wszystkim szkołom gratulujemy i mamy nadzieję, że spotkamy się za rok w jeszcze szerszym gronie.
RELACJE :