„Kuchnia kresowa – kuchnia historyczna” na Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2023

„Między wszytkiemi własnościami ludzkiemi i te mają ludzie z natury attrybuta,
że się w smakach różnych kochają nie tylko z apetytu, ale też z biegłości,
umiejętności i wiadomości…”

Przytoczony cytat  Stanisława Czernieckiego z 1682 r. „Compendium Ferculorum” oddaje nam  doskonale i definiuje istotę konkursu dla szkół gastronomicznych, jaki odbył się 7 listopada br. w Baszni Dolnej w pow. lubaczowskim. Konkurs pn. „Kuchnia Historyczna – Kuchnia Kresowa” był następstwem przeznaczonych dla uczniów szkół gastronomicznych warsztatów kulinarnych pn. KULINARNE TRADYCJE KRESOWE pn. "Kuchmistrz w polskim języku brzmi kuchenny nauczyciel - wokół interpretacji i odtwarzania  historycznych receptur”. Zajęcia odbyły się na podstawie najstarszych książek kucharskich - Compendium Ferculorum, Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów oraz Zbioru dla kuchmistrza.

Warsztaty prowadzili znakomici edukatorzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Muzeum w Wilanowie od 10 lat z wieloma sukcesami realizuje autorski i unikatowy w skali Europy program pn. „Ogród-Kuchnia-Stół”, którego zadaniem jest odtwarzanie i upowszechnianie wiedzy o dawnej kuchni historycznej, a także  związanych z nią obyczajów i tradycji. 

Taki sam cel przyświecał organizatorom warsztatów i konkursu dla szkół gastronomicznych w województwie podkarpackim: Centrum Kulturalnemu w Przemyślu, Urzędowi Gminy Lubaczów, Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Lubaczowie.  Warto nadmienić, że jest to już druga edycja tego przedsięwzięcia, która odbyła się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2023 r.

Uczestnicy tegorocznego konkursu mieli przygotować „Bigosek z ryb”, jednak każda z przygotowanych potraw była inna, gdyż regulamin konkursu zezwalał na własną interpretacje przepisu podstawowego. Dzięki tej ciekawej formie konkursu młodzież miała możliwość nie tylko odtworzenia przepisy historycznego, ale przede wszystkim pokazania swojej kreatywności i zaznaczenia indywidualności powstałego dania.

W konkursie udział wzięły 4 szkoły z województwa podkarpackiego:

- Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu

- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach

- Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku

- Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie Skłodowskiej w Jarosławiu.

Poszczególne ekipy, składające się z 3 uczniów z każdej szkoły, na przygotowanie potrawy konkursowej miały 90 minut.
Jury bacznym okiem przyglądało się poszczególnym etapom powstawania dania, aby następnie po degustacji ocenić dania przyznając miejsca i nagrody. Zostały one przyznane zarówno Szkołom jak i uczniom biorącym udział w konkursie.

Gratulacje należą się wszystkim uczestnikom konkursu: Dyrekcjom Szkół, nauczycielom, uczniom za to że podjęli się niełatwego, ale jakże inspirującego zadania zgłębienia tajników tytułowej „Kuchni Kresowej – Kuchni Historycznej”.

Zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonym poniżej protokołem

Agata Hemon – Kierownik Działu Dziedzictwa i Edukacji Kulturowej Centrum Kulturalnego w Przemyślu

⇒ZAPRASZAMY DO FOTOGALERII 

1.JPG

Protokół_Konkurs_SG-1.jpg

 

Protokół_Konkurs_SG-2.jpg