W niedzielne popołudnie, 5 sierpnia w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej odbył się konkurs kulinarny pn. „Kresowe Jadło” zorganizowany w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów. Tematem przewodnim konkursu była kuchnia kresowa z wykorzystaniem różnorodnych mięs. Celem konkursu jest propagowanie, kultywowanie i  przekazywanie wyjątkowego dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. W tym roku zaprezentowało się dwadzieścia osiem kół gospodyń z województwa podkarpackiego i  części województwa lubelskiego, z terenów sąsiadujących z gminą Lubaczów. Gospodynie przygotowały wyjątkowe i smakowite potrawy z mięs, które królowały na stoiskach konkursowych. Dodatkowo stoiska zachwycały obfitością przygotowanych innych równie pysznych dań, wspaniałą dekoracją opartą o sezonowe warzywa, owoce, kwiaty i zboża. Piękna słoneczna pogoda sprawiła że tłumy odwiedzających przybyły, aby pokosztować regionalnych i kresowych potraw. Mogli oni dowiedzieć się czym są i spróbować wyjątkowych potraw m.in. solianki, kartaczy czy kibin. Bardziej dociekliwi mogli pozyskać przepisy na te i inne kresowe smakołyki.  Gospodynie chętnie opowiadały jak przygotowują potrawy, skąd zaczerpnęły przepisy i zdradzały liczne sekrety kuchenne, które sprawiły że potrawy były smaczne i aromatyczne.

Na konkurs każde koło gospodyń przygotowało po jednej tradycyjnej kresowej potrawie, w której główną rolę odgrywało mięso, a oceny dokonała kapituła konkursowa składająca się z czterech osób:

Katarzyna Cichopek – gość specjalny Festiwalu Dziedzictwa Kresów,

Dr Izabela Wodzińska – członek komisji – historyk, kustosz Muzeum kultury Ludowej w Kolbuszowej,

Mieczysław Czytajło – członek komisji – Akademia  Dziedzictwa Kresów w Krakowie,

Agata Hemon – kierownik Działu Dziedzictwa i Edukacji Kulturowej Centrum Kulturalnego w Przemyślu,

po dokonaniu oceny nagrodziła i wyróżniła następujące potrawy:

I miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Więckowicach za potrawę: Solianka – zimowa zupa na bogato,

II miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bałajach za potrawę: Wereszoka podana z prażuchą z kaszy gryczanej,

III miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Kreatywni Piwoda” w Piwodzie za potrawę: Mięsne kartacze – cepeliny litewskie,

Wyróżnienia otrzymały:

- Koło Gospodyń Wiejskich w Baszni Górnej za potrawę: Kołduny litewskie,

- Koło Gospodyń Wiejskich w Załużu za potrawę: Kartacze z mięsem w kapuście z okrasą,

- Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dzikowie za potrawę: Gęś pieczona z kaszą,

- Koło Gospodyń Wiejskich w Antonikach za potrawę: Perliczka faszerowana kaszą,

- Koło Gospodyń Wiejskich w Młodowie za potrawę: Kresowa gęsina ze śliwkową nutą,

- Koło Gospodyń w Oleszycach za potrawę: Zrazy włościańskie w sosie grzybowym z kasza jaglana i sałatką z buraczków,

 - Koło Gospodyń Wiejskich „Sołectwo Różaniec Pierwszy” z Różańca za potrawę: Kibiny – pierogi z mięsem mielonym w cieście kruchym pieczone w piekarniku,

- Koło Gospodyń Wiejskich w Giedlarowej za potrawę: Staropolskie zrazy cielęce.  

Organizatorami konkursu Kulinarnego „Kresowe Jadło” odbywającego się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów byli: Województwo Podkarpackie, Gmina Lubaczów i Centrum Kulturalne w Przemyślu.

I nagroda Konkurs kulinarny Kresowe Jadło w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów zdj. T. Poźniak

Zapraszamy do obejrzenia relacji w zakładce Fotogalerie, dostępnej pod linkiem Kresowe Jadło