W ostatnią niedzielę miesiąca września, na placu obok Szkoły Podstawowej w Morawsku (gm. Jarosław)
odbyła się już 11. edycja imprezy o tematyce kulinarnej pn. Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia.

Do konkursu kulinarnego, który rokrocznie jest najważniejszym punktem wydarzenia stanęło 15 grup z terenu Podkarpacia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczawie Dolnej,
  • KGW w Szówsku,
  • KGW w Boratynie,
  • KGW w Sarzynie,
  • Stowarzyszenie „Kobiety razem” w Sobiecinie,
  • KGW „Bachowianki znad Sanu” w Bachowie,
  • KGW w Reczpolu,
  • Stowarzyszenie Seniorów „Tradycja i Nowoczesność” w Orłach,
  • Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku,
  • KGW w Leżachowie-Osadzie,
  • KGW w Kostkowie,
  • KGW w Zgodzie,
  • Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” w Makowisku,
  • KGW w Jaworniku Polskim,
  • KGW w Więckowicach.

Tym razem Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia zmierzyły się z tegorocznym zadaniem kulinarnym, jakim było wykonanie dwóch dań: potrawy tradycyjnej z wykorzystaniem kapusty oraz potrawy inspirowanej dawną kuchnią ludową. Paniom jak zwykle nie zabrakło pomysłów na przepyszne dania, na stołach królowały dania z kapusty m.in.: kapuśniak, bigos, kwasówka, kapusta z grochem czy żeberka w kapuście. Przy stoiskach skosztować można było również innych konkursowych dań, takich jak: fuczki, pierogi, gołąbki, babka ziemniaczana czy burger w proziaku. Wśród gości odwiedzających stoiska dużym zainteresowaniem cieszyły się produkty „z domowej spiżarni” przygotowane przez gospodynie: różnego rodzaju soki, konfitury, kompoty, a także przetwory. Oprócz potraw biorących udział w konkursie nagrodę dodatkową można było otrzymać za ogólny wygląd stoiska oraz prezentację dawnych przedmiotów użytecznych w gospodarstwie domowym. KGW oraz Stowarzyszenia jak co roku wykazały się dbałością o każdy szczegół, począwszy od wyglądu i przyozdobienia stoisk, poprzez regionalne stroje, a skończywszy na prezentacji i sposobie serwowania konkursowych dań, o których pięknie też opowiadały.

Komisja tegorocznej Biesiady obradowała w składzie: dr Jolanta Dragan – kulturoznawca, etnolog z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej i Krzysztof Zieliński – regionalista, przedstawiciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia POLSKA  EKOLOGIA – oceniający smak potraw oraz zgodność z tradycyjną kuchnią regionu i dr Adam Czekański – artysta plastyk z Centrum Kulturalnego w Przemyślu zwracający uwagę na ogólny wygląd stoiska i prezentację przedmiotu używanego w dawnej kuchni.

Jak to na biesiadach bywa, nie mogło też zabraknąć występów artystycznych, które umilały czas zgromadzonej publiczności i zespołom kulinarnym w czasie obrad jury. Na scenie zaprezentowały się zespoły, które zachęciły publiczność do tańca – Zespół Pieśni Ludowej „Biesiada” z Tuczemp oraz Kapela Ludowa „Młoda Harta” z Harty.

Tegoroczną edycję „Biesiady…” patronatem medialnym objęli: Gazeta Jarosławska, Ekspres Jarosławski, Życie Podkarpackie, Radio Fara oraz Puls Podkarpacia.

Organizatorami wydarzenia byli: Centrum Kulturalne w Przemyślu i Wójt Gminy Jarosław, a współorganizatorem: Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku.

 

→ FOTOGALERIA  ←

121-6875-800-600-80-c.jpg