Smaki wprost ze dworu i wiejskiej chaty
Za nami kolejna edycja Seminarium kulinarnego pn. „Kulinarne Tradycje Kresowe” zorganizowanego w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów”, które - jak co roku, skierowane było do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z terenu województwa podkarpackiego i powiatów województwa lubelskiego sąsiadujących z naszym regionem. Głównym celem seminarium było przybliżenie tematu kuchni kresowej oraz jej promocji, a także zaproszenie do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Kresowe jadło”, która odbędzie się 6 sierpnia w Baszni Dolnej.
Spotkanie rozpoczęło się od przywitania gości i wprowadzenia do seminarium. Głos zabrali wójt gminy Lubaczów, pan Wiesław Kapel oraz dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu – pan Janusz Czarski, którzy byli organizatorami Seminarium.
Tematem, który został zaprezentowany i omówiony podczas spotkania, była kresowa kuchnia okolicznościowa i odświętna, a opowiedziały o niej prelegentki, Bożena Lauzer z Muzeum Zamek w Łańcucie w wykładzie pt. Wykwintne smaki kuchni dworskiej oraz dr hab. Mariola Tymochowicz z UMCS w Lublinie i Muzeum w Lublinie w wykładzie pt. Chłopska kuchnia odświętna i okolicznościowa.
Panie w swoim wystąpieniu przybliżyły tematy kuchni kresowej, zachęcając do odnalezienia przepisów zapomnianych, a także do czerpania z nich inspiracji oraz odszukiwania przepisów w starych książkach kucharskich. Po wykładach był czas na pytania ze strony uczestników seminarium, a także dyskusji z prelegentkami spotkania.
Na zakończenie części oficjalnej głos zabrały panie z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie, pani Elżbieta Żołyniak oraz pani Monika Polczak, które przybliżyły problematykę zachowania środków bezpieczeństwa, niezbędnych przy przygotowywaniu żywności podczas konkursów kulinarnych w plenerze.
Dopełnieniem spotkania był poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Europejki ze Stefankowic, (pow. hrubieszowski, woj. lubelskie), którym była potrawa doceniona główną nagrodą w ubiegłorocznym konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło 2022” - zupa jabłkowa hrubieszowska, która została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, w kategorii: Gotowe dania i potrawy.
Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie „Kresowe Jadło”! Poniżej link do regulaminu i karty zgłoszenia.