W miniony piątek w Baszni Dolnej w „Kresowej Osadzie” odbyły się Warsztaty KULINARNE TRADYCJE KRESOWE dla uczniów szkół gastronomicznych pn. "Kuchmistrz w polskim języku brzmi kuchenny nauczyciel - wokół interpretacji i odtwarzania historycznych receptur”. Zajęcia odbyły się na podstawie najstarszych książek kucharskich - Compendium Ferculorum, Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów oraz Zbioru dla kuchmistrza.
Warsztaty odbyły się w ramach dużego przedsięwzięcia jakim jest Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2023 r.
Organizatorem przedsięwzięcia było Centrum Kulturalne w Przemyślu i Wójt Gminy Lubaczów. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziały cztery szkoły gastronomiczne:
- Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach
- Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku
- Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie Skłodowskiej w Jarosławiu.
Warsztaty poprowadziła ekipa z Muzeum w Wilanowie:
Warsztaty poprowadziła ekipa z Muzeum w Wilanowie:
- dwóch szefów kuchni: Norbert Sokołowski i Marcin Chmieliński,
- dwóch edukatorów kulinarnych: Adrian Ordakowski i Joanna Jaroć.
Warsztaty zaczęto od części teoretycznej, która była wprowadzeniem do praktycznych zajęć warsztatowych.
Podczas warsztatów przygotowano:
- „Bigosek” z ryb słonych z konfektem z szałwii i musztardą piernikową
- Kaszę z wiśni z kołaczem migdałowym i konfektem figowym.
- „Bigosek” z ryb słonych z konfektem z szałwii i musztardą piernikową
- Kaszę z wiśni z kołaczem migdałowym i konfektem figowym.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od 10 lat z wieloma sukcesami realizuje autorski
i unikatowy w skali Europy program pn. „Ogród-Kuchnia-Stół”, którego zadaniem jest odtwarzanie i upowszechnianie wiedzy o dawnej kuchni historycznej, a także związanych
z nią obyczajów i tradycji. Działania edukacyjne i badawcze opiera na opracowanych przez zespół pracowników muzeum oraz historyków (prof. J. Dumanowskiego z UMK w Toruniu)
z nią obyczajów i tradycji. Działania edukacyjne i badawcze opiera na opracowanych przez zespół pracowników muzeum oraz historyków (prof. J. Dumanowskiego z UMK w Toruniu)
źródeł – dawnych receptur – wydanych w serii książek Monumenta Poloniae Culinaria. Muzrum jest prawdopodobnie jedyną instytucją muzealną, która z powodzeniem realizuje i rozwija tak złożony, autorski program badawczo-edukacyjny. Misją programu jest edukacja historyczna i sensoryczna, kreowanie poczucia wspólnoty, inicjowanie działań badawczych, wzmacnianie kapitału społecznego, opisywanie związków i relacji kultury i natury, budowanie więzi z otoczeniem wilanowskiej rezydencji oraz kształtowanie doświadczeń, odpowiedzialnych postaw i wyborów żywieniowych, a także promocja polskiej i europejskiej kuchni tradycyjnej. Program został też doceniony na arenie międzynarodowej – w 2019 otrzymał niezwykłe wyróżnienie, nagrodę Europa Nostra w kategorii Education and Awareness Raising. Doceniono tym samym wkład Muzeum w upowszechnianie wiedzy
i budowanie świadomości na temat polskiego i europejskiego dziedzictwa kulinarnego.
i budowanie świadomości na temat polskiego i europejskiego dziedzictwa kulinarnego.
W 2021 r. Muzeum Pałacu Króla Jana III wydało jedyną w swoim rodzaju, publikację - Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca - prawdziwą summę staropolskiej wiedzy kulinarnej. Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur
i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Uściługa na Wołyniu oraz znajdujących się dziś w Polsce Strzyżowa, Włodawy i Różanki. Tytuł całości
i dobór ponad tysiąca rękopiśmiennych przepisów, które tworzą obraz dawnej sztuki kulinarnej i kultury stołu, wskazują na praktyczny charakter zbioru czerpiącego z mądrości pokoleń. Zredagowany w 1757 r. tekst zawiera m.in. kopię zaginionego Kuchmistrzostwa z ok. 1540 r., receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 r. oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich. Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa. Receptury prezentowane i wykorzystane podczas warsztatu pochodziły właśnie z "Kuchmistrzostwa" oraz innych wydawanych przez Muzeum książek kucharskich – np. najstarszej polskiej książki kucharskiej – Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego.